
یاسوناری کاواباتا – نویسنده ژاپنی بود – وی نخستین ژاپنی برنده جایزه ادبیات نوبل در سال 1968 است
زندگینامه یاسوناری کاواباتا
یاسوناری کاواباتا ۱۱ ژوین ۱۸۹۹ در اوزاکا- ژاپن متولد شد. او در کودکی -تا ۹ سالگی- خویشاوندان خود از جمله مادر- پدر مادربزرگ و تنها خواهرش را از دست داد- که دلیل حس انزوا و درون مایه مرگ در اکثر آثارش را همین یتیمی زودهنگام دانستهاند.

او در سال ۱۹۲۴ از دانشگاه امپراتوری توکیو در رشته ادبیات فارغالتحصیل شد. اولین اثر موفق او -رقاصه ایزو- را در سال ۱۹۲۵ به چاپ رسید.
کتاب -کیوتو- یاسوناری کاواباتا- و ترجمهی -مهدیه عباسپور- است. این کتاب شامل نه داستان کوتاه و برندهی جایزهی نوبل ادبی سال 1968 است. -گلهای بهاری- -صومعه و در مشبک-شهر کیمونو- -سروهای کیتایاما- -جشنوارهی جیون- -رنگ پاییز- -رنگ سبز درختان کاج- -خواهران پاییز رنگارنگ- -گلهای زمستانی- عناوین داستانهای کتاب هستند. در توضیحات پشت جلد آمده است:
-سوناری کاواباتا یکی از مهمترین نویسندگان تاریخ ادبیات ژاپن است. متولد آخرین سال قرن نوزدهم و درگذشته در 1972. او یکی از مدرنترین نویسندگان ژاپن است که سال 1968 جایزهی نوبل ادبی را به دست آورد. کاواباتا رمانها و داستانهای مهمی نوشت که -کیوتو- یا -پایتخت قدیم- یکی از آنهاست و کنار شاهکارهایی چون -آوای کوهستان- یا -خانهی زیبارویان خفته- و -هزار درن- قرار میگیرد. این رمان از تکههایی کوتاه تشکیل شده که شرح جستوجوی دختر جوانی است در کیوتو. دختری که برای یافتن رازهایی از گذشتهاش ناچار به کشف این شهر باستانی ژاپن میشود. رمان مملو از صحنهپردازیهای شگفتانگیز این نویسندهی ژاپنی است در جستوجوی هویت و از آن مهمتر تقابل انسان او با طبیعتی مرموز- زیبا و شاید بیرحم. یک ساختار تصویری عجیب که روح ژاپن قدیم را احضار میکند و آن را مقابل مدرنیتهی جدید قرار میدهد. میگویند کاواباتا برای نوشتن این رمان آنقدر دارو مصرف کرده بود که کارش به بیمارستان کشید. -کیوتو- در دههی شصت نوشته شد و از عواملِ بردن جایزهی نوبل شد برای یاسوناری کاواباتا. او در اوج افتخار و البته افسردگی شدید خودش را با گاز کشت.- این کتاب را نشر -چشمه- منتشر کرده است.

مرگ
وی که سالها از ضعف جسمانی شدید رنج میبرد در ۱۶ آوریل ۱۹۷۲ در شهر زوچی به وسیله گاز خودکشی کرد.

آثار ترجمه شده به فارسی
– رقصنده ایزو -۱۹۲۶ م- رویا طیبی
– دهکده برفی -۱۹۴۷ م- رضا دادویی- نشر آدورا
– هزار درنا -۱۹۵۲ م- رضا دادویی- نشر آدورا
– آوای کوهستانی -۱۹۵۴ م- رضا دادویی- نشر آدورا
– خانه خوبرویان خفته -۱۹۶۱ م- رضا دادویی- انتشارات سبزان
– زیبایی و افسردگی -۱۹۶۴ م- رضا دادویی- نشر آدورا
– داستانهای کفدستی -۱۹۷۲–۱۹۲۳ م- محمدرضا قلیچ خانی- نشر کتابسرای تندیس
– کیوتو -پایتخت قدیم- -۱۹۶۲ م- مهدیه عباس پور- نشر چشمه
منبع :
کتاب تاریخ اندیشه ها